Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε οτι δεν είσαι η μόνη στη γη που δεν έχει ιδέα τι είναι το serum ή αλλιώς ο ορός. Ακόμα και εάν έχεις αγοράσει κάποιο serum σίγουρα δεν είναι ξεκάθαρο μέσα σου τι ακριβώς είναι αυτό το προϊόν.
Σκέψου πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να είναι ένα serum:
Είναι ενυδατικό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να χρησιμοποιείς και ενυδατική κρέμα. Έχει την υφή ελαίου, αλλά δεν είναι απαραίτητα λάδι προσώπου. Μπορεί να είναι υδατώδες, αλλά είναι essence; Τόσες πολλές απορίες και να φανταστείς δεν έχουμε αναφερθεί καν στα συστατικά του.
Η περιποίηση της επιδερμίδας δεν πρέπει να λειτουργεί αγχωτικά, ο σκοπός της τελετουργίας αυτής είναι η χαλάρωση και όχι να μας προκαλέσει επιπλέον άγχος. Για να σε βοηθήσουμε λοιπόν συγκεντρώσαμε τις γνώσεις μας από διάφορες πηγές, κάναμε λίγο περισσότερη έρευνα και καταλήξαμε στον παρακάτω οδηγό. Εννοείται κάνε και εσύ την δική σου έρευνα και τις δικές σου δοκιμές και εάν νιώθεις ότι θέλεις να τα μοιραστείς μαζί μας, θα χαρούμε να διαβάσουμε τα σχόλια σου!
Τι είναι λοιπόν αυτό το περιβόητο serum;
Το serum ή ελληνιστί ο ορός είναι ένα προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας που μπορείς να εφαρμόσεις στο δέρμα σου μετά τον καθαρισμό, αλλά πριν την ενυδάτωση με σκοπό την παροχή ισχυρών συστατικών απευθείας στο δέρμα. Ο ορός είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για τον σκοπό αυτό διότι αποτελείται από μικρότερα μόρια που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα και να παρέχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση δραστικών συστατικών. Αυτό καθιστά το serum ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη στόχευση συγκεκριμένων προβλημάτων φροντίδας του δέρματος, όπως οι ρυτίδες, οι πανάδες, οι κηλίδες, τα σημάδια ακμής κλπ.
Είναι το serum ενυδατικό;
Ναι και ΟΧΙ. Οι οροί μπορεί να είναι γεμάτοι ενυδατικά συστατικά (υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια) για να βοηθήσουν το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία. Όμως, αυτό δεν τους κάνει ενυδατικούς με την παραδοσιακή έννοια. Οι λοσιόν προσώπου και οι ενυδατικές κρέμες είναι πιο πλούσιες και δημιουργούν ένα φράγμα στο πάνω μέρος του δέρματος για να συγκρατήσουν όλα αυτά τα καλά στοιχεία στο δέρμα.
Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιώ το serum/ ορό μου;
Η συχνότητα εξαρτάται από το κάθε serum. Διάβασε την ετικέτα, αλλά μια φορά την ημέρα θα καλύψει πιθανώς τις αναάγκες της επιδερμίδας σου.
Ποια είναι η διαφορά του serum με το λάδι προσώπου;
Τα παραδοσιακά serums εχουν ως βάση το νερό, water-based που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Τα λάδια προσώπου είναι ένα trend που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο skincare και κάποια από αυτά παρουσιάζονται και ως serums/οροί.
Έχουμε λοιπόν serum/ορούς με βάση το νερό και ορούς με βάση τα έλαια (oil-based). Εφαρμόζουμε τα serum/ ορούς με βάση το νερό πριν από την κρέμα γιατί επιτελούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Θρέφουν το εσωτερικό στρώμα του δέρματος καθώς τα συστατικά διεισδύουν σε βάθος λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους. Οι οροί με βάση το λάδι εφαρμόζονται μετά την ενυδατική κρέμα επειδή έχουν μεγαλύτερο μόριο. Ο σκοπός των ελαίων είναι να διατηρούν την ενυδάτωση από την κρέμα και ό, τι έχετε εφαρμόσει κάτω από το έλαιο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Το essence είναι ορός;
Ουσιαστικά ναι. Με βάση την θέση που έχουν στη ρουτίνα ομορφιάς (μετά τον καθαρισμό, πριν την ενυδάτωση) και ποια λειτουργία εξυπηρετούν (στοχευμένες ανάγκες φροντίδας δέρματος εκτός της απλής ενυδάτωσης) τα serum/οροί και τα essences είναι παρόμοια. Διαφέρουν ως προς την υφή τους, παρόλαυτα. Τα serums/ οροί είναι πιο συμπυκνωμένα, ενώ τα essences διατίθενται σε πιο υγρή υφή.
Τα serums είναι λίγο $$$$ …
Ναι, οι οροί τείνουν να είναι οι πιο ακριβοί στο skincare. Αλλά για έναν και μόνο λόγο! Θυμάσαι αυτό το κομμάτι που αναφέραμε οτι έχουν πολύ συμπυκνωμένη και ισχυρή σύσταση; Σίγουρα αξίζουν τα λεφτά τους.
Έχουν τα serum πολύ σύντομη διάρκεια;
Ορισμένα ισχυρά συστατικά που βρίσκονται συχνά στους ορούς μπορεί να γίνουν ασταθή μόλις έρθουν σε επαφή με τον αέρα. Το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), για παράδειγμα, μπορεί να οξειδωθεί και να χάσει την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου. Αλλά χάρη στην επιστήμη, οι τροποποιημένες εκδόσεις του συστατικού (που είναι υδατοδιαλυτές κ.λπ.) διαρκούν περισσότερο, ώστε να κάνουν το δέρμα σου ακόμα πιο καλό. Ο καλύτερος κανόνας είναι να αποθηκεύεις το φιαλίδιο σας σε δροσερό, ξηρό μέρος (προφανώς) και να το χρησιμοποιείεις εντός έξι μηνών έως ένα έτος.
Αναρωτιέσαι εάν το serum είναι κατάλληλο για το δέρμα σου;
Πιθανώς. Σίγουρα πρέπει πρώτα να δεις τα συστατικά του.
Αν είσαι…
Επιρρεπής στην ακμή: Αναζήτησε βιταμίνη C (αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνει τη διαδικασία επιδιόρθωσης του δέρματος και μειώνει τη φλεγμονή), ρετινόλη (διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει τη φλεγμονή), ψευδάργυρο (καταπραΰνει τον ερεθισμό, ρυθμίζει την λιπαρότητα) και σαλικυλικό οξύ (καθαρίζει τους πόρους). Δες πχ το All day Vitamin Brightening & Balancing Facial Serum – Λάμψη & εξισορρόπηση
Έχεις ξηρό δέρμα: Ψάξε για βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες), νιασιναμίδη (βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, αυξάνει τα επίπεδα κεραμιδίου στο δέρμα), γλυκολικό οξύ (απολεπίζει απαλά και δίνει πιο ομοιόμορφο τόνο) και υαλουρονικό οξύ (διατηρεί την υγρασία). Δες πχ το BFFECT Niacinamide 10% + Matrixyl 2% Serum
Έχεις θαμπό δέρμα: Αναζητήστε αντιοξειδωτικά όπως εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, ρεσβερατρόλη, φουρουλικό οξύ (καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού την ημέρα και προάγουν την κυτταρική επιδιόρθωση και επανόρθωση τη νύχτα). Δες πχ το AHA BHA PHA 30 Days Miracle Serum 50ml
Προειδοποίηση: Επειδή οι οροί είναι εξαιρετικά ισχυροί, more is not always better. Να είσαι προσεκτική, τα ισχυρά συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Και μην ξεχνάς πάντα να δοκιμάζεις οποιοδήποτε νέο προϊόν στον καρπό σου πριν το εφαρμόσεις στο πρόσωπο σου.