Καλάθι

🎁 Δώρο μάσκα ομορφιάς με κάθε αγορά άνω των 50,00€.

skin types

Τύποι δέρματος & χαρακτηριστικά

1ΤΡ1Τ

Διαβάζουμε τόσα πολλά για τύπους δέρματος, συστατικά που εφαρμόζουμε και πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι για κάποιους ενώ από την άλλη μεριά κάποιοι δεν βλέπουν την διαφορά που θα ήθελαν στην επιδερμίδα τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η επιλογή των κατάλληλων συστατικών για τον τύπο του δέρματος μας είναι σημαντική όχι μόνο για να δούμε αποτελέσματα από την χρήση των προϊόντων αλλά και για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από πιθανές φθορές που μπορεί να προκληθούν εάν τα συστατικά δεν είναι τα κατάλληλα για εμάς.
Διαβάζουμε και ακούμε τόσα πολλά συστατικά που πολλές φορές μπερδευόμαστε. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως αυτό. Δεν είναι όλα για όλους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε τον τύπο του δέρματός μας (και τις ακριβείς ανησυχίες) ώστε να επιλέξουμε και να χρησιμοποιήσουμε μόνο εκείνα τα συστατικά που είναι απαραίτητα, αποτελεσματικά και ασφαλή για εμάς.

Πως θα βρεις τον τύπο δέρματος σου;

1ος ΤΡΟΠΟΣ

Πλύνε το πρόσωπο σου με ένα απαλό καθαριστικό και έπειτα στέγνωσε το απαλά. Μην εφαρμόσεις κανένα προϊόν και περίμενε 30 λεπτά. Έπειτα παρατήρησε το.
1. Εάν βλέπεις να γυαλίζεις, τότε έχεις λιπαρό δέρμα.
2. Εάν βλέπεις να γυαλίζεις στην ζώνη Τ, τότε έχεις μικτό δέρμα.
3. Εάν το αισθάνεσαι σφιχτό και ξηρό, τότε έχεις ξηρό δέρμα.
4. Εάν νιώθεις άνετα και το αισθάνεσαι ενυδατωμένο έχεις κανονικό τύπο δέρματος.

2ος ΤΡΟΠΟΣ

Πλύνε το πρόσωπο σου με ένα απαλό καθαριστικό και στέγνωσε το απαλά. Περίμενε 30 λεπτά και έπειτα χρησιμοποίησε blotting papers (χαρτια για τον έλεγχο λιπαρότητας) και τσέκαρε την λιπαρότητα σε διάφορα σημεία, όπως μέτωπο, μάγουλα.
1. Εάν βλέπεις λιπαρότητα σε όλα τα χαρτάκια, τότε έχεις λιπαρό δέρμα.
2. Εάν βλέπεις λιπαρότητα στο χαρτί της ζώνης Τ, τότε έχεις μικτό δέρμα.
3. Εάν βλέπεις ελάχιστα σημάδια λιπαρότητας τότε έχεις κανονικό δέρμα.
4. Εάν δεν βλέπεις καθόλου λιπαρότητα, τότε έχεις ξηρό δέρμα.

Χαρακτηριστικά κάθε τύπου δέρματος

Λιπαρός τύπος δέρματος

oily skin type

Τα κύρια χαρακτηριστικά του λιπαρού δέρματος περιλαμβάνουν:Υπερβολική λιπαρότητα από τους σμηγματογόνους αδένες με αποτέλεσμα να γυαλίζει και συχνά να έχει breakouts.

 • Οι ρυτίδες είναι λιγότερο ορατές(καλό αυτό 😉 )
 • Ορατοί και διεσταλμένοι πόροι
 • Διαθέτει μαύρα και λευκά στίγματα
 • Το μακιγιάζ αλλοιώνεται εύκολα

Το λιπαρό δέρμα είναι συνήθως κληρονομικό. Παρόλαυτα μπορεί να οφείλεται και στα αυξημένα επίπεδα ορμονών, για παράδειγμα κατά την διαρκεία της εφηβείας, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου των γυναικών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

Το κλειδί για το λιπαρό δέρμα είναι να διατηρήσουμε τα επίπεδα λιπαρότητας υπό έλεγχο χωρίς να αφυδατώσουμε την επιδερμίδα μας. Εάν αφυδατωθεί η επιδερμίδα, θα ενεργοποιηθεί ο φυσικός μηχανισμός και οι σμηγματογόνοι αδένες θα παράξουν περισσότερη λιπαρότητα με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο.

Μικτός τύπος δέρματος

combination skin type

Όταν μιλάμε για μικτό δέρμα, σημαίνει ότι έχουμε τουλάχιστον δύο διαφορετικούς τύπους δέρματος. Τα κύρια χαρακτηριστικά του μικτού δέρματος περιλαμβάνουν:

 • Λιπαρή  ή κανονική ζώνη Τ (μέτωπο, πηγούνι, μύτη)
 • Κανονικό ή ξηρό δέρμα στα μάγουλα.
 • Ορατοί πόροι και μαύρα στίγματα μπορεί να υπάρχουν στην ζώνη Τ
 • Μπορεί να υπάρχουν breakouts. 

Το μικτό δέρμα έχει την ιδιαιτερότητα ότι απαρτίζεται από 2 διαφορετικούς τύπους δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε διαφορετικά στην ζώνη Τ και διαφορετικά στα μάγουλα.

Πολλές φορές δεν είναι εφικτό να έχουμε διαφορετικά προϊόντα και ευτυχώς για εμάς υπάρχουν skincare προϊόντα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας ολοκληρωτικά. Εάν έχουμε φυσικά διάθεση και χρόνο προτιμάμε να εφαρμόζουμε διαφορετικά προϊόντα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής της επιδερμίδας αλλά και της κάθε περιόδου που διανύουμε. 

Κανονικός τύπος δέρματος

normal skin type

Το κανονικό δέρμα είναι συνήθως αρκετά ισορροπημένο. Δεν το αισθάνεσαι ούτε ξηρό ούτε λιπαρό. Λόγω του ισορροπημένου δερματικού φραγμού, δεν έχει ξεσπάσματα, δεν ξεφλουδίζει και δεν είναι ευαίσθητο.  

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κανονικού δέρματος περιλαμβάνουν:

 • Δεν είναι ούτε λιπαρό ούτε ξηρό
 • Δεν είναι ευαίσθητο στις αλλαγές του περιβάλλοντος ούτε στα νέα προϊόντα. 
 • Δεν έχει breakouts. 

Το κανονικό δέρμα μπορεί να ανεχθεί τα περισσότερα συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να πειραματιστείς με διάφορα skincare προϊόντα. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσεις την ισορροπία του δέρματος και να το προστατέψεις από τους επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες. 

Ξηρός τύπος δέρματος

dry skin type

Το ξηρό δέρμα είναι συχνά σφιχτό και μερικές φορές μπορεί να έχει εμφανή σκασίματα. Συνήθως, εάν το δέρμα είναι ξηρό, είναι ξηρό σε ολόκληρο το πρόσωπο, όχι μόνο σε ορισμένες περιοχές. Το ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να είναι πολύ ευαίσθητο και να προκαλεί φαγούρα. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά του ξηρού δέρματος περιλαμβάνουν:

 • Ευαισθησία και φαγούρα
 • Σφιχτό δέρμα με αίσθηση τραβήγματος
 • Μη ορατοί πόροι
 • Ορατές ρυτίδες 

Το ξηρό δέρμα μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, γενετικούς παράγοντες ή σε λανθασμένη επιλογή skincare προϊόντων.
Η σωστή ενυδάτωση, ο απαλός και καλός καθαρισμός είναι το κλειδί για το ξηρό δέρμα. 

Διάβασε για την ρουτίνα ομορφιάς ανάλογα με τον τύπο σου...

niacinamide

Νιασιναμίδη: όλα όσα θες να μάθεις

Η νιασιναμίδη είναι ένα συστατικό που έιναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη  περιποίησης του δέρματος. Πρόκειται για μια μορφή της βιταμίνης Β3, η οποία έχει αποδειχθεί ότι

Read More »
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο