Καλάθι

🎁 Δώρο μάσκα ομορφιάς με κάθε αγορά άνω των 50,00€

AHA BHA PHA

AHA-BHA-PHA

1ΤΡ1Τ

Τα AHA, BHA, PHA είναι οξέα και κάνουν θαύματα για το δέρμα σου!

Ίσως να σου ακούγεται ελαφρώς τρομακτικό στην αρχή, αλλά πίστεψε μας δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να βρεις το κατάλληλο προϊόν με οξέα που θα ταιριάξει στο δέρμα σου.
Παλιά για να κάνεις κάποια θεραπεία με οξέα έπρεπε να πας σε αισθητικό ή δερματολόγο, πλέον μια σειρά από skincare brands έχουν αξιοποιήσει την ισχύ των οξέων, έτσι ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μόνες μας (σε χαμηλότερες δόσεις προκειμένου να είναι ασφαλή για χρήση στο σπίτι). Το καλύτερο δεν το έχεις ακούσει ακόμα. Τα οξέα ίσως να είναι η απάντηση στα πιο συνηθισμένα προβλήματα της επιδερμίδας σου όπως η ακμή, η μελάγχρωση, ο ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος και η τραχιά υφή.

Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Τι σημαίνουν όλα αυτά τα ακρωνύμια; Ο κόσμος των οξέων μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: 

Άλφα υδροξυ-οξέα (AHAs), βήτα υδροξυ-οξέα (BHAs) και το αουτσάιντερ, πολυ υδροξυ-οξέα (PHAs). Εάν χρησιμοποιείς ήδη κάποιο προϊόν με οξέα, τότε σίγουρα τα οξέα που περιέχει θα εμπίπτουν σε μία από αυτές τις τρεις κατηγορίες.

Διάβασε παρακάτω για την ανάλυση των AHA, BHA και PHA για το τι είναι, τι κάνουν και πώς ακριβώς να τα χρησιμοποιήσεις στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος σου.

Η οικογένεια AHA (Alpha Hydroxy Acid)

Αυτά ίσως να σας θυμίζουν κάτι, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεις ένα AHA κρυμμένο σε κάποιο από τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος σου. Τα AHA είναι χημικές απολεπιστικές ουσίες που μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για το λιπαρό ή το επιρρεπές στην λιπαρότητα δέρμα όταν χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση.

Τα κορυφαία αυτής της κατηγορίας είναι το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό οξύ. Μπορεις να τα βρεις μέσα σε serum, κρέμες, καθαριστικά και toners, ανάλογα με το πόσο υψηλή δόση θέλεις να χρησιμοποιήσεις (όσο μικρότερο είναι το ποσοστό, τόσο λιγότερο ισχυρή είναι η φόρμουλα). Το Lime Moisture mild peeling gel είναι ένα ήπιο καθαριστικό με οξέα φρούτων.

Οφέλη από την χρήση των AHA

Τα AHA μπορούν να βοηθήσουν δερματικά θέματα όπως ρυτίδες, ανομοιόμορφη υφή του δέρματος και μελάγχρωση. Πως το κάνουν αυτό; Ροκανίζοντας ουσιαστικά τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να αισθανθείς μια ελαφριά αίσθηση μυρμηγκιάσματος όταν τα εφαρμόσεις, αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς, απλά κάνουν τη δουλειά τους.

 

Ποια είναι η διαφορά του γαλακτικού οξέος και του γλυκολικού οξέος;

Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Επειδή ανήκουν στην ίδια οικογένεια οξέων δεν σημαίνει ότι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Το γλυκολικό οξύ χρησιμοποιείται για θεραπείες λάμψης ή λεύκανσης ή ως αντιγηραντικό συστατικό χάρη στην ικανότητά του να ρυθμίζει τη σύνθεση μελανίνης, να επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης του δέρματος και να διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Ενώ, το γαλακτικό οξύ «είναι ένα ασυνήθιστο AHA. Είναι ένα συστατικό πανομοιότυπο με το δέρμα και μία από τις κύριες ουσίες του φυσικού ενυδατικού παράγοντα της επιδερμίδας (NMF). Χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ξηρότητας του δέρματος λόγω της ικανότητάς του να ενισχύει την παραγωγή κεραμιδίων από κερατινοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν κερατίνη) στην επιδερμίδα. Τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας βασίζονται στο L-γαλακτικό οξύ και όχι στο D-γαλακτικό οξύ, οπότε έχε το νου σου οταν διαλέγεις το κατάλληλο προιον. Είναι δημοφιλές στην αντιγηραντική και ενυδατική περιποίηση της επιδερμίδας και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του άνισου τόνου του δέρματος χωρίς όμως να έχει ιδιότητες που βοηθούν στην λεύκανση της επιδερμίδας.
Επομένως εξαρτάται από το ποια είναι η προτεραιότητά σου για την φροντίδα του δέρματος όταν πρόκειται να επιλέξεις ποια οξέα να προσθέσεις στη ρουτίνα σου. Μια από τις κύριες διαφορές μεταξύ των δύο, ωστόσο, είναι ότι το γλυκολικό οξύ μπορεί να είναι προκαλέσει προβλήματα και χρειάζεται να το εισάγεις σταδιακά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Το γαλακτικό οξύ είναι ιδανικό για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, καθώς δεν αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος ενώ με το γλυκολικό οξύ πρέπει να είσαι προσεκτική καθώς η διεισδυτική του ικανότητα είναι πολύ υψηλή.
Επομένως, είναι καλύτερο να είσαι επιφυλακτική πριν αγοράσεις ένα προϊόν με υψηλό ποσοστό σε οξέα. 
Εάν δεν είσαι σίγουρη για το πώς θα αντιδράσει το δέρμα σου, προτείνουμε να ξεκινήσεις να εισάγεις τα οξέα στην ρουτίνα ομορφιάς με ένα καθαριστικό εάν αντιμετωπίζεις την ακμή ή με ένα serum ή κρέμα εάν αντιμετωπίζεις τη μελάγχρωση μέχρι να δεις εαν το δέρμα σου τα αντέχει ή όχι. To
AHA, BHA, PHA 30 Days Miracle Cleansing Bar είναι ένα ήπιο σαπούνι καθαρισμού με οξέα φρούτων ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες. Το BFFECT AHA 30% + Mandelic Acid 4% Serum με οξέα φρούτων είναι ιδανικό για την μελάγχρωση και τις πανάδες.

Η οικογένεια BHA (Beta Hydroxy Acid)

Ενώ και αυτά τα συστατικά είναι χημικά απολεπιστικά, τα AHA και τα BHA αντιμετωπίζουν διαφορετικά δερματικά προβλήματα.

Τα AHA είναι ιδανικά αν σε απασχολεί η γήρανση του δέρματος, ενώ τα BHA είναι τα κατάλληλα για όσους αντιμετωπίζουν την λιπαρότητα και παλεύουν με την ακμή, τα σπυράκια και την μηλιά (τα μικρά λευκά στίγματα που μερικές φορές βλέπετε κάτω από το δέρμα).

 

Οφέλη από την χρήση των BHA

Ενώ τα AHA είναι υδατοδιαλυτά, τα BHA είναι λιποδιαλυτά, γι ‘αυτό είναι ιδανικά για όσους παλεύουν με την λιπαρότητα στην ζώνη Τ. Μπορούν να διεισδύσουν κάτω από τη λιπαρότητα που φράζει το δέρμα και επιπλέον έχουν αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι βοηθούν να εξαφανιστούν τα σημάδια πιο γρήγορα και να ηρεμουν τυχόν ερυθρότητα. Το πιο δημοφιλές BHA είναι το σαλικυλικό οξύ. Μπορεί να βρεθεί σε πολλές  διαφορετικές φόρμουλες που στοχεύουν σε στοχευμένες θεραπείες. Η απολέπιση με BHA που περιέχει σαλικυλικό οξύ πραγματικά φέρνει τα πάνω κάτω στην ρουτίνα ομορφιάς, απαλλάσσει το δέρμα από τα θαμπά κύτταρα χωρίς να αφαιρεί τα φυσικά έλαια του δέρματος.

Η οικογένεια PHA (Poly Hydroxy Acid)

Το αουτσάιντερ της όξινης τριλογίας, τα PHA δεν λαμβάνουν τον έπαινο που τους αξίζει.

Τα PHA (Polyhydroxy Acids) είναι παρόμοια με τα παραδοσιακά άλφα υδροξυ-οξέα, επειδή και τα δύο λειτουργούν διαλύοντας την «κόλλα» που δεσμεύει τα θαμπά νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος.

Τι ξεχωρίζει λοιπόν τα PHA; Η διαφορά τους έγκειται στη μοριακή δομή τους. Τα μόρια που απαρτίζουν τα PHA είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα τόσο βαθιά όσο τα παραδοσιακά AHA και τα BHA. Αντ ‘αυτού, λειτουργούν αποκλειστικά στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς να διαταράσσουν τα ευαίσθητα στρώματα που βρίσκονται κάτω. Αυτό εξασφαλίζει τη βέλτιστη ανανέωση του δέρματος με τον ελάχιστο ερεθισμό.

Οφέλη από την χρήση των PHA

Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για εκείνους που βρίσκουν τα άλλα οξέα πολύ ισχυρά. Ακόμα και οι πολύ ευαίσθητοι τύποι δέρματος μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις των PHA. Σε κλινικές μελέτες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί ότι είναι κατάλληλα ακόμη και για άτομα με ξηρό κνησμώδες δέρμα ή για άτομα που πάσχουν από  δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα και ατοπική ροδόχρου ακμή.

Τα πιο συνηθισμένα οξέα PHA είναι η γλυκονολακτόνη, η γαλακτόζη και η γαλακτοβιονική.

Συνιστάται σε άτομα με πολύ ευαίσθητο δέρμα, ειδικά εκείνα που πάσχουν από ροδόχρου ακμή, να μένουν μακριά από τα οξέα, αλλά τα PHA είναι διαφορετικά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ευαισθησίας και στην ενυδάτωση του δέρματος.

Εάν έχεις διαπιστώσει ότι τα AHA και τα BHA είναι πολύ ισχυρά για το δέρμα σου,τότε ήρθε η ώρα να επενδύσεις σε ορισμένα προϊόντα που περιέχουν PHA.

Μια εναλλακτική πρόταση για τα AHA και BHA. 

Ένα από τα πιο έντονα οξέα περιποίησης της επιδερμίδας είναι το Azelaic acid. Είναι διαφορετικό επειδή δεν εμπίπτει στην κατηγορία των AHA ή BHA.

Παράγεται από μαγιά που εμφανίζεται στο δέρμα μας φυσικά και είναι η απάντηση σε πολλά από τα δερματικά προβλήματα.

Το αζελαϊκό οξύ έχει συναρπαστικά οφέλη που το καθιστούν ιδανική επιλογή για ορισμένα προβλήματα του δέρματος. Είναι ένα μακροχρόνιο, καλά ερευνημένο συστατικό με αποδεδειγμένα οφέλη στη μείωση της ερυθρότητας, της φλεγμονής, της ροδόχρου ακμής και των ερυθρών σημαδιών μετά την ακμή. Έχει ήπιες απολεπιστικές ιδιότητες, καθώς και κάποια αντιβακτηριακά και αντιοξειδωτικά πλεονεκτήματα. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ε; Εάν έχεις rosacea μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της κατάστασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αζελαϊκό οξύ μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τον έλεγχο των ορατών συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής, καθώς επίσης να βοηθήσει και στην πρόληψη και τη μείωση των ξεσπάσεων που σχετίζονται με τη ροδόχρου ακμή (αυτό συχνά αναφέρεται ως ροδόχρου ακμή).

Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει εάν έχεις ακμή χωρίς υποκείμενη πάθηση της ροδόχρου ακμής. Όπως και οι άλλες απολεπιστικές ουσίες με βάση το οξύ, βοηθά στον καθαρισμό των πόρων και στην εξομάλυνση της επιφάνειας του δέρματος, αλλά το δυνατό του στοιχείο είναι η ορατή μείωση της ροδόχρου ακμής και η εξασθένηση των κόκκινων σημαδιών που εμφανίζονται μετά από κάθε ξέσπασμα. Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική εάν διαπιστώσεις ότι το δέρμα σου δεν μπορεί να ανεχθεί τα AHA ή τα BHA ή εάν το δέρμα σου χρειάζεται μια έξτρα ώθηση, χρησιμοποιήσε το μαζί με το αγαπημένο σου χημικό απολεπιστικό. Μπορεί να ακούγεται περίεργο να χρησιμοποιήσεις ένα απολεπιστικό με AHA ή BHA μαζί με αζελαϊκό οξύ επειδή έχει και αυτό απολεπιστικές ιδιότητες, αλλά η ικανότητά του να απολεπίζει δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο των AHA ή BHA. Για μερικούς ανθρώπους, η απολέπιση με αζελαικό οξύ μπορεί να είναι αρκετή, άλλοι πάλι λόγω της βλάβης από τον ήλιο και των φραγμένων πόρων προτιμούν να  χρησιμοποιούν AHA ή BHA μαζί με το αζελαϊκό οξύ για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

 

Θυμήσου να εφαρμόζεις πάντα αντιηλιακό SPF μετά την χρήση των οξέων.

Όπως συμβαίνει με όλα τα οξέα, μην ξεχάσεις να φορέσεις το αντιηλιακό σου το πρωί μετά την χημική απολέπιση καθώς το δέρμα θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις ακτίνες UVA. 

Το SPF είναι σημαντικό εάν εφαρμόζονται στο δέρμα θεραπείες που προκαλούν απολέπιση, π.χ. AHA, BHA. Το δέρμα είναι πιο ευάλωτο σε βλάβες και αλλαγή χρώσης μετά από αυτούς τους τύπους θεραπειών και η μελάγχρωση μπορεί δυνητικά να επιδεινωθεί εάν δεν εφαρμοστεί SPF.

Εμφάνιση φίλτρων

Προβολή όλων των 8 αποτελεσμάτων

Εμφάνιση φίλτρων

Προβολή όλων των 8 αποτελεσμάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΕΣΠΑ 2022

Μετάβαση στο περιεχόμενο